недеља, 19. април 2015.

O studiranju psihologije

Ovaj post je za sve one koji razmišljaju o studiranju psihologije, iz ličnog iskustva želim da vas informišem o studiranju psihologije, ispitima, literaturi, polaganju prijemnog ispita.
Veoma je važno da volite ono što studirate. Mislim da je to je osnovni i jedini uslov za studiranje. Studirati nesto što ne volite je veoma teško i zbog toga često studenti odustaju od studija. Naravno, i u psihologiji postoje stvari koje vas neće zanimati, koje vam se neće svideti i koje ćete morati da se naterate da ih naučite. Nemojte upisivati psihologiju i ukoliko niste spremni da se puno zalažete i učite. Vrlo je važno da su vaša uverenja i očekivanja realna, a ne pogrešna, i neće biti razočarenja. Nemojte da zaboravite da birate profesiju kojom ćete se baviti ceo život J


Kako sam odlučila da upišem psihologiju: već u drugoj godini srednje Ekonomsko-trgovinske škole shvatila sam da ekonomiju neću studirati, a sasvim slučajno sam pronašla ono što me je stvarno zanimalo i zainteresovalo. Prvu knjigu koju sam pročitala iz psihologije je knjiga za gimnaziju a zatim knjigu Moć podsvesti. Nakon nje sam se toliko zainteresovala za psihologiju da sam pročitala skoro sve knjige iz psihologije iz biblioteke.
Posebno bih želela da ohrabrim one koji su, kao i ja, išli u srednju Ekonomsku školu. Naravno da je moguće upisati psihologiju, iako niste imali ovaj predmet u srednjoj školi. To nije presudno, ono što je presudno je upornost i učenje. Ne obazirite se na druge, i ne upoređujte se sa drugima. Svako može da postigne ono što želi, ukoliko mnogo rada i truda uloži. Bila sam veoma uporna i završila sam osnovne studije psihologije i upisala master studije na Filozofskom fakultetu u Nišu, i trenutno pripremam završni master rad J

Kako sam se pripremala: pet meseci pre prijemnog ispita počela sam da spremam knjigu, da pratim kvizove, pronašla sam sve istorije, geografije, fizike, hemije, biologije iz osnovne škole Za opštu informisanost je veoma važno da redovno pratite vesti iz zemlje i sveta, vesti iz svih oblasti, muzike, filmova, kulture, čitajte novine, pratite dodele nagrada.

O fakultetu: Na Filozofskom fakultetu u Nišu postoje sledeći smerovi: psihologija, pedagogija, novinarstvo, istorija, filozofija, srpski jezik, ruski jezik, sociologija, francuski jezik, komuniciranje i odnosi sa javnošću i srbistika. Postoje tri nivoa studija: osnovne studije, traju četiri godine, nakon završetka se dobija stručno zvanje Diplomirani psiholog. Master studije traju jednu godinu, dobija se akademski naziv Master psiholog. I doktorske akademske studije, nakon čega se dobija akademsko zvanje Doktor psiholoških nauka. Fakultet se nalazi u ulici Ćirila i Metodija, br. 2. Ovo je web sajt Filozofskog fakulteta. Možete naći sve informacije koje vas interesuju.

Prijemni ispit- Prijemni ispit se sastoji iz sledećih delova:
1. Test znanja iz psihologije-sprema se knjiga Psihologija za drugi razred gimnazije (izdanje 1997. godine i kasnije), čiji su autori prof. dr Nikola Rot i prof. dr Slavoljub Radonjić.
2. Test opšte informisanosti-sastoji se od pitanja iz opšteg znanja o informisanosti iz razlicitih oblasti, nauke, umetnosti, kulture.. Postoje zbirke pitanja za opštu informisanost koje se mogu kupiti u skriptarnici fakulteta. Oba dela prijemnog ispita polažu se istog dana, pismeno, i nose po 30 poena.

Na fakultetu, takođe u skriptarnici, možete naći Informator u kome se možete detaljno informisati o gradu Nišu, Univerzitetu, Filozofskom fakultetu i smerovima, polaganju prijemnog ispita. U okviru informatora se kao primer navodi test sa prijemnog ispita iz prethodne godine. Ovo je veoma korisno jer je dobar način za procenu sopstvenog znanja pre polaganja ispita.

Fakultet organizuje i pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita. Obično se održava krajem juna i traje nedelju dana. Iskreno, ne znam koliko zaista pomaže, nisam učestvovala zbog finansijskih razloga.
Da ne bih nabrajala predmete u prvoj godini, na sledećem linku možete pronaći raspored predmeta za sve četiri godine studija J

Svaki predmet ima odgovarajući broj ESPB (Evropski sistem prenosa bodova) bodova i potrebno je sakupiti najmanje 48 bodova od mogućih 60 da bi se upisala naredna godina na budžetu, za samofinansiranje je 37 bodova. Raspon ocena je sledeći:  51 – 60 = ocena 6; 61 – 70 = ocena 7; 71 – 80 = ocena 8; 81 – 90 = ocena 9; 91 – 100 = ocena 10.

Dokumentacija koja je potrebna za prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita: 1. Prijavni list (kupuje se na fakultetu) 2. Izvod iz matične knjige rođenih (dostavlja se neoverena fotokopija, a original se daje na uvid) 3. Svedočanstva sva četiri razreda završene srednje škole (dostavljaju se neoverene fotokopije, a originali se daju na uvid) 4. Diploma o završenoj srednjoj školi (dostavlja se neoverena fotokopija, a original se daje na uvid) 5. Dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita.

Dokumentacija koja je potrebna za upis na prvu godinu fakulteta: 1. Izvod iz matične knjige rođenih (original) 2. Svedočanstva sva četiri razreda završene srednje škole (originali) 3. Diploma o završenoj srednjoj školi (original) 4. ŠV obrazac (kupuje se na fakultetu) 5. Dve fotografije 6. Indeks (kupuje se na fakultetu) 7. Dokaz o uplati naknade za osiguranje 8. Dokaz o uplati školarine (za samofinansirajuće studente).

Za master studije postoji posebna literatura za polaganje prijemnog ispita. Spisak je prilično dugačak, za više informacija možete me kontaktirati na mail. Detaljnije o master studijama biće u posebnom postu  J

Pročitajte sve ovo, dobro razmislite, pitajte me ukoliko imate nekih nedoumica, dobro spremite prijemni ispit i naravno srećno J

Uskoro ću pisati i o životu u studentskom domu, konkurisanju za smeštaj u dom, i o drugim korisnim temama.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, sugestija, kritika, možete me kontaktirati na beautyandpsychology@gmail.com

Dodato 20.04.2015. Upravo sam saznala da Američki kutak u Nišu organizuje besplatnu pripremnu nastavu iz psihologije. Potrebno je da se prijavite i pošaljete motivaciono pismo J

Na ovom linku možete pronaći više informacija  J

Нема коментара:

Постави коментар

LATEST POSTS